Kedvezményes konstrukciót kapnak a vállalkozások – a lízing is helyet kapott a Széchenyi Kártya Programban

Utolsó frissítés: 2021-06-30

A koronavírus-járvány utáni gazdasági fenntartható növekedés érdekében július 1-től elindul a Széchenyi Kártya Program keretein belül a Széchenyi Kártya Újraindítási Program, amelynek keretében többféle kedvezményes finanszírozási konstrukciót, köztük támogatott lízingfinanszírozást igényelhetnek a magyar vállalkozások. A programnak köszönhetően a Széchenyi Kártya Újraindítási Programban várhatóan szeptembertől elérhető lízingkonstrukciók éves kamata maximum 0,5 százalék lehet az állami kamattámogatás miatt. A rendkívül kedvező finanszírozási alternatíva a Magyar Lízingszövetség szerint lehetőséget ad a vállalkozásoknak arra, hogy alacsony költség mellett új eszközberuházásokat valósítsanak meg, ezzel támaszt adva a gazdasági növekedésnek.

A magyar gazdaság komoly visszaesést könyvelhetett el tavaly a koronavírus-járvány negatív hatásai miatt, az idén viszont növekedésre van kilátás. A fejlődéshez pedig kedvezményes finanszírozási lehetőséget kapnak a magyarországi vállalkozások: az éves óta működő Széchenyi Kártya Program keretein belül július 1-től elindul a Széchenyi Kártya Újraindítási Program.

Mankó a beruházásokhoz

„A Magyar Lízingszövetség és a kormányzati döntéshozók együttműködésének eredményeként az Széchenyi Kártya Újraindítási Programon belül államilag támogatott lízingkonstrukciók is elérhetőek lesznek ” – mondta Vály Judit, a Magyar Lízingszövetség alelnöke. Hozzátette: „A programon belül elérhető lízingkonstrukció éves kamata maximum 0,5 százalék lehet az állami kamattámogatásnak köszönhetően.” A részletek még kidolgozás alatt állnak, de az új, rendkívül kedvezményes konstrukció kézenfekvő megoldást jelenthet az eszközberuházást tervező vállalkozások számára. Segít abban is, hogy a lízingcégek továbbra is jelentős szerepet játszanak a gazdaság újraindításában, elsősorban a mikro- kis- és középvállalkozások beruházásai finanszírozásán keresztül. Mint ismert, a lízingcégek évente  mintegy 450 -500 milliárdnyi forrást biztosítanak a KKV szektornak eszközbeszerzéseikhez.   

Az új konstrukció a Magyar Lízingszövetség szakértői szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy a beruházások lendületet kapjanak. Erre szükség is van, mert a beruházások volumene 2020-ban éves szinten közel 4 százalékkal csökkent és az idei első negyedévben is csak 2,5 százalékos növekedést mutattak. Ennél pedig jóval nagyobb tempójú bővülésre van szükség a kilábaláshoz.

Bővülés

A lízingpiacon az új kihelyezések összege tavaly 14 százalékkal 639 milliárd forintra csökkent, ezt az idén növekedés követheti, a mértéke egyelőre kérdéses.

A Széchenyi Kártya Újraindítási Programban várhatóan szeptembertől elérhető lízingkonstrukciók segíthetik a finanszírozott összeg bővülését, ám egyelőre nem lehet arra számítani, hogy a 2019-ben elért 740 milliárdos kihelyezést az idén elérje a magyar lízingpiac.

 

Forrás: Magyar Lízingszövetség