A koronavírus ellenére is szárnyal a faktoring piac Magyarországon

Utolsó frissítés: 2020-09-14

Az idei első félév a vírus és az annak nyomán bekövetkezett gazdasági visszaesés ellenére meglepően jó eredményt hozott a faktoringpiacon: az összesített forgalom 20%-kal nőtt 2019 azonos időszakához képest, 1262 milliárd forintról 1515 milliárd forintra. A finanszírozási (hitel) állomány 7%-kal nőtt, 286 milliárd forintról 294 milliárdra.

Bár a tavalyi év azonos időszakával történő összehasonlításban a forgalom- és a hitelállomány-növekedés látványos, az előző negyedév adatait figyelembe véve a pandémia kedvezőtlen hatása a faktoring szolgáltatások alakulásában is kimutatható.

Évtizedes tapasztalat, hogy a második negyedév szezonálisan magasabb forgalmi adatokat eredményez. A járvánnyal sújtott második negyedévben a forgalom nem nőtt, sőt 64 milliárd Ft-tal, az előző negyedév forgalmának 8%-ával csökkent. A vállalkozásoknak nyújtott finanszírozás is 6,2 mrd Ft-tal kevesebb volt 2020.06.30-án, mint az első negyedév végén. Ez a hitelállomány 2%-os csökkenését mutatja a pandémia első hulláma idején.

A faktoring szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek száma ugyanakkor nem csökkent a járvány hónapjai alatt sem. A félév végén 3350 ügyfél használta aktívan a faktoring nyújtotta finanszírozást, amely 2 %-os bővülést jelent. A gazdasági visszaesés következménye, hogy a meglévő ügyfélállomány forgalma is csökkent, a csökkenést viszont nagyrész pótolni tudta az új ügyfelek megjelenése.

Az első félév eredménye azért is különösen figyelemre méltó, mert a faktoring nem része az „NHP Hajrá” gazdaságélénkítő programnak, mégsem csökken iránta az ügyfelek érdeklődése.

Különösen a közép- illetve nagyvállalati érdeklődés nőtt jelentősen. A faktoring szolgáltatást nyújtó bankok és faktoring pénzügyi szervezetek bíznak abban, hogy a kis- és középvállalkozások a koronavírus őszi, második hullámában követik a nagyok példáját.

A jó féléves számok alapján a Magyar Faktoring Szövetség 2020-ban a 2019-es kiemelkedően sikeres évhez képest szerényebb mértékű, de további bővülést vár a hazai faktoring piacon.

Forrás: portfolio.hu