Újabb jelentős növekedés, napi 2 milliárd felett jár a lízingpiac

Utolsó frissítés: 2019-08-09

Az első félévben - hétvégékkel együtt - napi átlagban 2,1 milliárd forintot helyeztek ki a lízingcégek, így a finanszírozott összeg 375 milliárd forintot tett ki. Ez egyrészt 14 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben és hosszú idő óta a legmagasabb érték - közölte a Magyar Lízingszövetség. A lízingpiacon belül a gépeknél volt kiugró eredmény, ebben a szegmensben 35 százalékkal nőtt a finanszírozott összeg, de a járműfinanszírozás is két számjegyű bővülés mutatott. Emellett az MNB kedvezményes programjában, az NHP Fixben is jól szerepeltek a lízingkonstrukciók. A Magyar Lízingszövetség szerint a második félévben is emelkedőn marad a piac, az év egészében minimum 10 százalékos bővülés lehet.

Tóth Zoltán, a szervezet főtitkára kiemelte: „Tempós bővülés látható a féléves számokból és az első negyedévhez képest gyorsult a növekedés üteme. Ráadásul előzetesen 10 százalékos bővüléssel számoltunk, ezt lényegesen túlszárnyalta a piac.” Hozzátette: a lízingkonstrukciók jól szerepelte a Magyar Nemzeti Bank kis- és középvállalkozásoknak szánt programjában: az NHP Fixben megkötött tranzakciók 44 százalékát a lízingügyletek adták.

Mi történt a lízingpiacon belül?

Az összkép tehát kedvező, a teljes lízingpiac növekedéséhez pedig szinte minden szegmens hozzájárult. A személy- és kisteherautóknál a finanszírozott összeg 11 százalékkal 132 milliárd forintra nőtt. Bár a növekedés üteme elmarad a teljes piac 14 százalékos bővülésétől, ez az összeg jelentős részét - 35 százalékát - adta a kihelyezéseknek.

„A növekedésben az újautó-finanszírozás játszotta a főszerepet 12 százalékos bővüléssel, ami jócskán meghaladja az újautó-eladásoknál látott 7,5 százalékos bővülést” - fogalmazott Tóth Zoltán. A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy 2018-ban a magánszemélyek finanszírozásában volt látható a legdinamikusabb növekedés, ez 2019-re megállt. Ebben az évben ismét a céges autók és a kishaszongépjárművek finanszírozása volt a fókuszban. „Az eddigi növekedés látványos, ám fontos, hogy a károsanyag-kibocsátási előírások változása miatt várhatóak piaci zavarok, ezek pedig fékezhetik a jövőbeni növekedést, mind az autó-, mind a lízingpiacon” - figyelmeztetett a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Visszafogottabb volt a növekedés a szintén komoly piacnak számító tehergépjárművek, nagyhaszongépjárművek terén. Itt az eladások is csak mintegy 2 százalékkal emelkedtek, míg a lízingcégek 5 százalékkal többet tudtak kihelyezni, mint a tavalyi évben. 

További fejlődés jöhet, sok múlik a kkv-kon

Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke szerint az év második felében is növekedő pályán marad a lízingpiac, de a bővülés üteme visszafogottabb lehet, részben az autópiacon várható lassulás eredményeként. A növekedést ugyanakkor segítheti, ha a kis- és középvállalkozások fejlesztési kedve fokozódik, mert a beruházásokhoz kézenfekvő megoldást jelentenek a rugalmas lízingkonstrukciók, amelyek az alacsony kamatkörnyezet miatt olcsónak mondhatóak, ráadásul költséghatékonyak. Szerencsére a beruházásoknál is lendületes növekedés látható, a hivatalos adatok szerint az első negyedévben 26 százalékkal növekedtek, ez pedig bizakodásra ad okot.

Az első félévben elért 14 százalékos lízingpiaci növekedés után a második félévben lassulhat a tempó Nyikos Katalin szerint, de összességében így is 10 százalék feletti növekedés várható a piacon.

Forrás: Magyar Lízingszövetség